Pedagoške rešitve

V tem delovnem paketu se ukvarjamo z vprašanjem kako kombinirano izobraževanje izvajati v praksi. Gre za konkretne aktivnosti učiteljev: kako načrtovati, kako izvajati pouk …

Delo zajema več povezanih faz:

1. Opredelitev elementov kombiniranega izobraževanja in pedagoških ter digitalnih kompetenc učiteljev poklicnih in strokovnih šol za kombinirano izobraževanje

Nastal je dokument »Opredelitev elementov kombiniranega izobraževanja ter pedagoških in digitalnih kompetenc učiteljev«, ki so ga pripravili univerzitetni partnerji iz vseh treh partnerskih držav. To je bilo prvo izhodišče za razmislek in snovanje nadaljnjih aktivnosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [638.07 KB]

 

Tri zanimivosti iz dokumenta:

 

2. Priprava načrta za usposabljanje učiteljev

Na podlagi izhodiščnega dokumenta ter analize potreb smo opredelili teme za usposabljanje učiteljev. Zbrane so v dokumentu »Traning plan«, ki predstavlja vodilo pri snovanju usposabljanj o kombiniranem izobraževanju. Vsaka od treh držav je izdelala tudi podrobnejši načrt, ki je upošteval posebnosti in potrebe tamkajšnjih učiteljev.

 

3. Usposabljanje učiteljev

Kombinirani pouk je pogosto domena posameznikov, ki jih tovrstno delo navdušuje, razmišljati pa je potrebno tudi o ostalih, ki jim tovrstno poučevanje (še) ni tako blizu. Kombinirano izobraževanje zahteva drugačne kompetence kot klasičen pouk. Razlikuje se že v razmisleku, ki ga učitelji opravijo ob načrtovanju, nadaljuje pa se s konkretno izvedbo, za katero morajo nekateri učitelji izostriti tudi digitalne spretnosti.

Učitelji vseh partnerskih šol se udeležujejo usposabljanja, kjer se učijo o osnovnih pristopih kombiniranega izobraževanja in kjer kombinirano izobraževanje izkusijo tudi na lastni koži.

V sklopu izobraževanja so učitelji izdelali učne priprave, kjer so upoštevali posebnosti kombinirane oblike pouka. Pri uporabi spletnih učnih orodij se pogosto zgodi, da ostanejo zgolj dodatek/popestritev. Pri načrtovanju kombinirane oblike je zato ključno opredeliti katere učne cilje dijaki dosegajo v šoli, katere na daljavo in katere v kombinaciji obojega. Pouk, kjer so vsi učni cilji doseženi v šoli, ni kombiniran pouk temveč je zgolj podprt z IKT tehnologijo.

Po prvi izvedbi usposabljanja učiteljev jeseni 2022, je sodelovalo 50 učiteljev iz Slovenije, Norveške in Islandije, se je drugi izvedbi usposabljanja v januarju 2023 pridružilo še 40 učiteljev iz 8 slovenskih šol.

Kaj nas čaka?

V letu 2023 bodo učitelji pouk pri nekaterih predmetih pilotno izvedli v kombinirani obliki.
Na podlagi njihove izkušnje bo nastalo evalvacijsko poročilo s smernicami za izvajanje kombiniranega pouka ter zbirka dobrih praks.

Kontakt

 

Darko Mali
vodja projekta
+386 1 5864 218
darko.mali@cpi.si

 

Tadej Bernik
+386 1 5864 211
tadej.bernik@cpi.si  

 

Mihaela Žveglič
+386 1 5864 235
mihaela.zveglic@cpi.si