Kombinirani pristopi v učilnicah slovenskih šol

Med 17. in 21. aprilom 2023 se je odvijal drugi študijski obisk v okviru projekta Kombinirano izobraževanje v poklicnem in strokovnem izobraževanju – KIPSI. Slovenijo so obiskali predstavniki partnerskih norveških in islandskih poklicnih šol. V projektu KIPSI partnerji iz Slovenije, z Norveške in Islandije raziskujemo in razvijamo organizacijske, pedagoške in tehnične pogoje za uporabo digitalnih tehnologij pri poučevanju in učenju. V šolskem letu 2022/2023 učitelji ob strokovni podpori sodelujočih univerz pilotno preizkušajo kombinirane pristope v poklicnem in strokovnem izobraževanju. Študijski obisk je bil zato odlična priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj.

Center RS za poklicno izobraževanje kot nosilec projekta je skupaj z ostalimi slovenskimi partnerji (Univerza v Ljubljani, Šolski center Celje, Srednja tehniška šola Koper, Šolski center Novo mesto in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje) organiziral in izvedel strokovno in kulturno pester program.

V okviru obiska smo obiskali slovenske partnerske šole ŠC Celje, STŠ Koper in ŠC Novo mesto ter se udeležili 8. TRiii konference, ki jo organizira STPŠ Trbovlje.

Na Šolskem centru Celje smo si ogledali poučevanje v šolskem TV studiu, uporabo digitalnih tehnologij pri pouku mehatronike, robotike in računalništva ter raziskovanje dijakov na področju humanoidne robotike. Dan v Celju smo zaključili z ogledom Starega gradu.

Na Srednji tehniški šoli Koper smo obiskali učilnice za praktični pouk strokovnih modulov in Tomosov paviljon v prostorih šole, kjer so razstavljeni unikatni modeli in prototipi Tomosovih motorjev. Na delavnici o uporabi video in digitalnih tehnologij pri poučevanju so partnerji predstavili svoje dosedanje izkušnje pri izdelovanju in uporabi e-gradiv, ki nastajajo v okviru projekta, ter debatirali o morebitnih dilemah, težavah in načinih njihovega reševanja. Popoldanski čas je bil namenjen ogledu Kopra.

Kombiniranemu učenju v praksi smo se bolj intenzivno posvetili tretji dan študijskega obiska, ki se je odvijal na Šolskem centru Novo mesto. Partnerji so izmenjali izkušnje pilotiranja kombiniranega izobraževanja pri pouku in razmišljali o morebitnih posebnostih poklicnega in strokovnega izobraževanja, na katera so ob tem naleteli. Obiskali smo razrede, kjer dijaki ob podpori učiteljev tehnično in programsko razvijajo e-gradiva, in medpodjetniški izobraževalni center, prostor kreativnih idej in tehničnih projektov dijakov in študentov šolskega centra. Dan smo zaključili glasbeno s krajšim koncertom šolskega Big band-a in aktivno s sprehodom na Trško goro.

Četrti dan študijskega obiska smo se udeležili 8. TRiii konference v Delavskem domu Trbovlje. Konferenco, namenjeno vzpodbujanju inovativnosti v srednjem tehničnem izobraževanju ter povezovanju z gospodarstvom, vsako leto organizira Srednja tehnična in poklicna šola Trbovlje. Na konferenci so s svojimi prispevki sodelovali predstavniki Srednje šole Akureyri iz Islandije in Srednje šole Åssiden iz Norveške. Vse partnerske šole so predstavljale demo verzije razvijajočih se e-gradiv v projektu. Na ta dan pa je potekal tudi vmesni dogodek projekta, konferenca Digitalno in inovativno.

Študijski obisk smo zaključili v petek v prostorih Centra RS za poklicno izobraževanje, kjer smo se slovenski, norveški in islandski partnerji sestali na partnerskem sestanku, evalvirali aktivnosti celega tedna in skupaj začrtali nadaljnji potek projekta.

Partnerji se v živo ponovno srečamo spomladi 2024 na Islandiji.

*Fotogalerija: Tadej Bernik

*Dogajanje na študijskem obisku sta skozi oko fotoaparata in kamere spremljala dijaka iz ŠC novega mesta Nejc Matjašec (fotografiranje) in Tomaž Stupar (snemanje). Vabljeni k ogledu šolske fotogalerije in videa.