Konferenca Digitalno in inovativno

V okviru študijskega obiska je v v četrtek, 20. aprila 2023 v Trbovljah potekala konferenca Digitalno in inovativno, kjer so se udeleženci seznanili s strategijo digitalne transformacije in krepitve digitalnih kompetenc v slovenskem šolstvu, hkrati pa so lahko preizkusili različno sodobno opremo za poučevanja – obleko s senzorji gibanja, očala za virtualno resničnost, krmiljenje za robote, industrijske robotske roke ipd.

»Slovenija je ena od vodilnih držav na področju informatizacije šolstva in učinkovito izvaja Akcijski načrt za digitalno izobraževanje Evropske komisije izpred dveh let, ki ima dve prednostni nalogi: spodbujati razvoj visoko zmogljivega digitalnega izobraževanja in krepitev digitalnih kompetenc za preobrazbo. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da opismenjevanje vključuje tudi druge aktivnosti, kot so osveščanje učiteljev in staršev, zagotavljanje enakih možnosti, kibernetsko varnost in tako naprej,« je opozoril vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja dr. Igor Pesek.

Rdeča nit okrogle mize, ki je potekala v okviru konference, je bil razvoj pedagoškega pristopa, pri katerem učitelj v poklicnem in strokovnem izobraževanju načrtno uporablja digitalno učno tehnologijo.

»Tehnologija je nujen pripomoček sodobnega dijaka in učitelja, vendar mora biti uporabljena smiselno in načrtovano. Uporaba tehnologije vsepovprek, samo zato, ker je na voljo, lahko bolj škoduje kot koristi mladostnikom pri učenju,« je udeležence, sicer partnerje projekta KIPSI*, nagovoril mag. Janez Damjan, direktor Centra za poklicno izobraževanje, ki je nosilec projekta.

Udeleženci konference so se strinjali, da je treba uporabo tehnologije za pouk dobro načrtovati in spremljati učni proces ter ga po potrebi prilagajati, če želimo na trg dela poslati usposobljene mlade kadre.

 

Vabljeni tudi k ogledu gradiv.

KI_med_tehnologijo_in_pedagogiko_dr.Danijela_Makovec_Radovan_20042023

 

Prvi_rezultati_projekta_Darko_Mali_20042023

 

Razvoj_digitalnih_kompetenc_uciteljev_Norveska_dr.Stine_Brynildsen_20042023

 

Strategije_digitalne_transformacije_dr.Igor_Pesek_20042023